menu
Ontwerp IKC Rummerinkhof Haren ademt levendigheid en beweging

Ontwerp IKC Rummerinkhof Haren ademt levendigheid en beweging

18.05.21

In het Groningse Haren is BDG Architecten geselecteerd voor het ontwerp van IKC Rummerinkhof. Het nieuwe kindcentrum wordt het thuis van de Brinkschool, kinderopvang en een gymzaal die ook door sportverengingen uit de buurt gebruikt wordt. Samen met de kinderen, medewerkers en landschapsarchitect Marseille Buiten realiseren we een veilige en stimulerende ontwikkelomgeving waarin bewegend leren volop de ruimte krijgt.  In én om het IKC!

compacte organisatie

IKC Rummerinkhof komt op een langgerekt kavel, aan drie zijdes omringd door grote bomen. Om de organisatie zo compact mogelijk te houden kiezen we voor een ontwerp in de hoogte met een eigen verdieping voor de onderbouw en kinderopvang evenals de midden- en bovenbouw. Het transparante centrale hart met doorkijkjes waarborgt de verbinding tussen de domeinen. De dynamische gevel met een duidelijke hoofdentree, grote vensters en herkenbare subentrees brengt rondom levendigheid richting alle kanten van de kavel. De prachtige groene omgeving trekken we door in een organisch vormgegeven buitenruimte met verschillende speel- en ontdekplekken. Het landschapsontwerp zorgt naast integratie van de nieuwbouw met de omgeving ook voor een natuurlijke aansluiting met de naastgelegen school.

rondom directe relatie met buiten

Omdat het buitenterrein door het volwassen groen veel natuurlijke schaduw kent, voegen we openheid toe met een speel- en verblijfsplein op de verdieping. Hier krijgen ook de leerkrachten een comfortabele pauzeplek in het groen. Door deze opzet hebben alle domeinen een directe toegang naar buiten; de kleinste gebruikers op maaiveldniveau en de (wat) oudere via het dakplein.

kwaliteitsimpuls

De nieuwbouw van IKC Rummerinkhof is onderdeel van een stevige kwaliteitsimpuls voor schoolgebouwen in gemeente Groningen. Carine Bloemhoff, wethouder onderwijs, is verheugd dat een belangrijke stap is gezet in de realisatie van nieuwbouw voor onderwijs in Haren. “Wat een prachtig ontwerp ligt er klaar; een genot voor leerlingen en leerkrachten om hier straks van te mogen genieten”, aldus Bloemhoff.

deel dit artikel