menu
Hogekwartier Amersfoort transformeert naar duurzame en inclusieve stadswijk

Hogekwartier Amersfoort transformeert naar duurzame en inclusieve stadswijk

02.02.23

In Amersfoort is na een periode van ruim 15 jaar de nieuwe stadswijk Hogekwartier afgerond. Als onderdeel van de aanpak ‘Amersfoort vernieuwt’ transformeerde de bestaande naoorlogse wijk met kassen en tuinbouw naar een duurzame en inclusieve stedelijke buurt voor verschillende typen bewoners. Hogekwartier omvat ruim 800 woningen, waarvan ongeveer 400 huurwoningen (36% sociale huur en 15% voor maatschappelijke doelgroepen). Als (coördinerend) architect ontwierp BDG Architecten verschillende deelplannen binnen deze grootschalige stedelijke vernieuwingsopgave.

inclusieve wijk met verschillende woonsferen en woningtypologieën

Die mix in doelgroepen zie je duidelijk terug in de variatie aan woningtypologieën en woonsferen: van appartementen naar ruime gezinswoningen met verschillende indelingsmogelijkheden. Van een stedelijke sfeer aan de Hogeweg tot een meer informele sfeer aan de groene hofjes met gemeenschappelijke tuin waar kinderen veilig kunnen spelen en bewoners makkelijk met elkaar in contact komen. De woonblokken kennen een grote variatie in gevels, dakhoogtes, kleuren, raampartijen en metselwerk. Dat maakt het straatbeeld dynamisch en afwisselend. Tegelijkertijd waarborgen de terugkerende metselwerkverbanden en de warme kleuren van de bakstenen de eenheid en verbinding tussen de verschillende ontwerpen waarmee de nieuwe wijk een duidelijk en stijlvol entree naar de binnenstad vormt.


feestelijke opening

De officiële oplevering van Hogekwartier werd op 1 februari gevierd met gemeente Amersfoort, projectontwikkelaars, woningcorporaties, architecten, bouwers en uiteraard de nieuwe bewoners

deel dit artikel