menu
Groen licht voor de groenste hogeschool van Nederland

Groen licht voor de groenste hogeschool van Nederland

14.05.20

Na een uitdagend en innovatief ontwerptraject waarin we nauw samenwerken met partners die dezelfde ambities delen, start in juni de nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere. De faculteit Food, Nature & Urban Green komt op de Flevo Campus, een prominente plek op het Floriadeterrein in Almere. In aansluiting op de onderwijsthema’s ontwierpen we een slim energetisch, circulair en natuurinclusief gebouw dat nu al de bijnaam ‘Groene long’ draagt vanwege het open ontwerp waarin groen, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. 

duurzame en zelfvoorzienende oplossingen

‘Groen’ is letterlijk en figuurlijk een belangrijke bouwsteen voor het nieuwe hogeschoolgebouw. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzame en zelfvoorzienende oplossingen. Zo hebben we de gevel vormgegeven als smart-skin. Afhankelijk van de oriëntatie heeft de gevel verschillende eigenschappen. PV-panelen aan de westkant zorgen naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, wordt een volledig groene gevel die dienst doet als isolatie en ter versterking van de biodiversiteit. De gevel kleurt mee met de seizoenen.

groen landschap van entree tot dak

Het ontwerp stimuleert activiteitgericht werken. Door de diversiteit van ruimtes ontstaat er een gevarieerde mix van onderwijs- overleg- kantoor en zelfstudieruimten. De doorzichten tussen verschillende verdiepingen, lokalen en werkplekken zorgen voor optimaal contact tussen alle gebruikers. Een natuulijk landschap met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich door het gebouw van entree tot dak. In de levendige groene daktuin met waterretentie is het straks in de pauze of tussenuur prima toeven voor de studenten. De pv-panelen van het triple solar energiedak bieden als een luifel beschutting tegen de zon.

Naar verwachting kunnen de studenten de nieuwbouw bij aanvang van het collegejaar 2021/2022 in gebruik nemen.

Lees meer over de nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere op onze projectenpagina of op www.aereshogeschool.nl.

deel dit artikel