menu
BDG Architecten wint selectie met energiezuinige woningen voor het leven

BDG Architecten wint selectie met energiezuinige woningen voor het leven

24.11.14

BDG Architecten heeft samen met Plegt-Vos de selectie voor nieuwbouwwoningen in Losser gewonnen.

Woningstichting Domijn heeft BDG Architecten en Plegt-Vos gevraagd een ontwerp te maken en te realiseren voor de nieuwbouw van veertig energiezuinige woningen. De nieuwbouw bestaat uit 32 eengezinswoningen en acht doelgroeponafhankelijke woningen.

open en groen

De woningen worden gebouwd in drie fasen in verband met het slopen van de bestaande woningen. De laatste fase wordt volledig ingericht met doelgroeponafhankelijke woningen (DGO). Doordat er minder woningen worden teruggebouwd, krijgt de wijk een meer open en groen karakter. Ook krijgt de straat een groen hart waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Bewoners waren positief en vol lof over de plannen.

Alle woningen krijgen vloerverwarming en zijn optimaal geïsoleerd. Op de bergingen worden zonnepanelen geplaatst. Deze maatregelen maken de woningen duurzaam en resulteren in lagere energielasten voor de bewoners.

eengezinswoningen en doelgroeponafhankelijke woningen

De acht doelgroeponafhankelijke woningen worden zo gebouwd dat bewoners er hun hele leven in kunnen blijven wonen. Ook als hun levensomstandigheden veranderen door ouderdom, ziekte of een handicap. Deze woningen hebben naast een keuken en woonkamer, een badkamer met toilet, slaapkamer en extra toilet op de begane grond.

De eengezinswoningen en de DGO woningen komen ook gekoppeld voor. Door de woningen te laten verspringen ontstaat er ruimte aan de voorzijde van de DGO woningen voor een veranda. Samen met het overstek zorgt dit voor een mooie beëindiging van de blokken.