menu
BDG Architecten helpt Harderwijk aan bloeiend wijkgebouw

BDG Architecten helpt Harderwijk aan bloeiend wijkgebouw

18.12.14

BDG Architecten wint de architectenselectie voor de nieuwbouw van het multifunctionele centrum ‘De Kiekmure’ in Harderwijk. Het bestaande wijkgebouw is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen.

Het gebouw wordt gerealiseerd op de locatie van het huidige wijkcentrum in de wijk de Stadsdennen. Het gebouw krijgt een alzijdige uitstraling en voegt zich naar de stedenbouwkundige context. De entree krijgt een herkenbare plaats richting het nabijgelegen winkelcentrum. Het ontwerp is zo opgezet dat het bestaande wijkcentrum gedurende de bouw in bedrijf kan blijven.

Centraal in het ontwerp ligt de huiskamer van het wijkhuis, met de centrale keuken en de bar. Rondom deze ruimte zijn de verschillende multifunctionele zalen gesitueerd die koppelbaar zijn aan deze huiskamer. Het CBR krijgt een duidelijke eigen plek met een eigen entree. Op de 1e verdieping liggen de balletschool en diverse vergaderruimten.


De Kiekmure heeft een sociale, culturele en maatschappelijke functie voor de wijk en faciliteert ontplooiing, ontmoeting en recreaties van wijkbewoners, verenigingen en instellingen. Het ontwerp voor de nieuwbouw faciliteert een optimale samenwerking tussen de vele partijen die het gebouw gebruiken en versterkt de identeit. De nieuwe Kiekmure wordt een levend en bloeiend wijkgebouw waar wijkbewoners graag komen. De één voor een vergadering en de ander voor sport of dans of om te kantklossen. De wijkvereniging heeft een sjoel- en klaverjasavond terwijl de volksuniversiteit een cursus geeft en de fryske kriete zijn maandelijkse bijeenkomst houdt. Het gebouw is van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gevuld. Jong en oud ontmoeten en leren van elkaar rondom de bar en in de ruime huiskamer met uitzicht op de wijk.