menu
FLITS - BDG past zich aan

FLITS - BDG past zich aan

22.12.22

Ijspret… een kleine week geleden was dit beeld nog realiteit. Hoe anders eindigden we 2021. Vlak voor de kerst weer in lockdown. Voor de zoveelste keer pasten we ons aan een situatie aan.  Pas in maart konden we eindelijk weer het ‘normale’ leven hervatten. En daar genoten we na twee jaar Covid volop van. Met ‘live’ bureauborrels, op excursie langs eigen ontwerpen en tijdens ons bureauweekend in Antwerpen lieten we ons inspireren door ontwerpen van anderen.

Maar echt normaal was dit jaar natuurlijk niet. De Russische inval in de Oekraïne zorgde voor sociale onrust en dreef de prijzen voor bouwmaterialen flink op. En de boycot van Russisch gas maakte een einde aan goedkope energie, waardoor de inflatie een enorme vlucht nam. Positief gevolg was een eendrachtig Europa dat plotseling 25 procent minder gas nodig bleek te hebben! Dat we door ons gedrag aan te passen zo’n grote besparing op gebruik van fossiele brandstof konden bereiken had niemand kunnen vermoeden. Deze toevallige milieuwinst neemt niet weg dat er nog veel moet gebeuren om de klimaatdoelstellingen van Parijs in 2050 te halen.

Als ontwerpers hebben we daarin een grote verantwoordelijkheid. We steken in onze projecten en (interne) werkgroepen veel tijd in onderzoek naar duurzame bouwmethodes en materialen. We ontwerpen gebouwen die zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Of zelfs energieleverend. Flexibel genoeg om zich aan te passen aan toekomstige veranderingen of in een andere functie een tweede leven te krijgen. Maar bovenal blijven we ons aanpassen aan de (wensen van de) mensen waarvoor we mogen ontwerpen. Het is altijd weer een mooi compliment als we terugkrijgen dat we ons goed kunnen inleven in de klantvraag en in de gebruikers. Want je kunt pas echt met aandacht ontwerpen als je hun wensen en behoeften van binnenuit begrijpt.

Nu staan we bijna aan de vooravond van 2023. Een bijzonder jaar waarin ons bureau 90 jaar bestaat. Net als onze gebouwen hebben we ons als bureau ook steeds weten aan te passen aan veranderende omstandigheden. Creativiteit gekoppeld aan vakmanschap was altijd een kenmerkende kwaliteit van BDG en is dat nog steeds.

Tussen kerst en nieuwjaar zijn wij gesloten. We wensen je fijne feestdagen en ontmoeten je graag weer in 2023!

deel dit artikel