menu
Eerste sleutel voor bewoners gevarieerde Tuinwijk in Wageningen

Eerste sleutel voor bewoners gevarieerde Tuinwijk in Wageningen

30.11.17

De eerste sleutel van de woningen in Tuinwijk werd vanmorgen feestelijk overhandigd aan de nieuwe bewoners. Deze rustige, groene en duurzame wijk is een onderdeel van Nieuw Kortenoord in Wageningen. De nieuwbouw sluit mooi aan bij het groen en de al bestaande bebouwing op het voormalige universiteitsterrein. De toegevoegde hofjes en plantsoenen maken de wijk landelijk en knus. Uiteraard hebben we bij het ontwerp  van de woningen ingespeeld op de groene omgeving.

Het woongebied is opgezet in drie onderdelen: de buitenschil met statige rijwoningen geven een sterk gemeenschappelijk beeld. Ze hebben grote hoekramen en schoorstenen die in een doorgaand ritme zijn opgezet. De tweekappers zijn divers en hebben een eigen identiteit. Door het gezamenlijke dak scheppen ze het beeld van één woning. De hofjes geven bewoners het gevoel  in een klein buurtje te wonen. De accenten zijn bij deze woningen wat vrijer geplaatst: sommige huizen hebben een doorgestoken topgevel of erkers met een balkon. De woningen aan de landschapszijde bieden uitzicht over de weilanden. De lage grote ramen liggen aan weerszijden van de schoorsteen, zodat de bewoners riant uitzicht hebben over het landschap.

In dit project hebben we gespeeld met kleurgebruik, zodat Tuinwijk er licht en gevarieerd uitziet. Alle woningen zijn vormgegeven met rijk gedetailleerd metselwerk en kennen een duidelijk horizontaal  ritme. De grote overstekende dakranden en ramen zijn bijvoorbeeld op dezelfde manier en hoogte aangebracht. Daardoor is de opzet van de wijk niet alleen gevarieerd, maar heeft het ook gezamenlijke elementen. Wat ook een verbindende werking heeft: aan de buitenkant van de woningen is niet te zien welke huurhuizen zijn en welke koopwoningen. Alle woningen in de wijk vormen dus één geheel.

Dit project is ontstaan in samenwerking met BPD en Trebbe.