menu
Een mix van sociale huurwoningen op het Veilingkwartier Tiel

Een mix van sociale huurwoningen op het Veilingkwartier Tiel

18.04.24

Het voormalige veilingterrein in Tiel verandert de komende jaren naar een gevarieerd, groen en stedelijk woongebied. In opdracht van woningcorporatie Thius ontwerpen we samen met DAT Architecten het eerste bouwblok binnen deze ontwikkeling met een mix van stadswoningen, kleine en middelgrote appartementen voor (kleine) gezinnen en senioren. De ruim 100 woningen op de hoek van de Spoorstraat en de Papesteeg worden alle sociale huurwoningen.

karaktervol wonen binnen groen raamwerk

In het Veilingkwartier woon je straks in een autoluwe en groene omgeving. Dit woonplezier staat voorop in het ontwerp. De woningen liggen aan groene scheggen en aan het Spoorpark. Vanuit het bouwblok hebben we alle woningen activerend naar de straat en dit groene raamwerk ontworpen. Binnen in het gesloten blok liggen de galerij-ontsluitingen naar de appartementen, de parkeervoorziening en de bergingen.

eigentijdse referenties aan geschiedenis van Tiel

De deelontwerpen van BDG en DAT wisselen elkaar af. Zo ontstaat één levendig ensemble. Verschillende hoogtes, gevelcomposities en materialen zorgen voor eigenheid binnen het grotere geheel. Op verschillende manieren hebben we aandacht voor de historie van deze plek van handel en bedrijf. Met sheddaken op de eengezinswoningen, eigentijdse pakhuizen en een grote veilingklok boven de entree van een van de appartementengebouwen bevestigen we het industriële karakter van het voormalige veilingterrein. De robuuste baksteenarchitectuur is rijk met verschillende reliëfs, detaillering en kleurgebruik. De onderlinge uitwisseling van stenen in de deelontwerpen borgt de samenhang binnen het woonblok.

De ontwikkeling van het Veilingkwartier is een initiatief van de gemeente Tiel, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, woningcorporatie Thius en het Lingecollege. In totaal worden er 325 woningen gerealiseerd.

deel dit artikel