menu
Visie op duurzame en verbindende herontwikkeling Academiestraat Harderwijk

Visie op duurzame en verbindende herontwikkeling Academiestraat Harderwijk

09.04.20

Samen met Van de Kolk Bouw heeft BDG Architecten een visie ontwikkeld op de herontwikkeling van de voormalige bibliotheek aan de Academiestraat in Harderwijk; een bijzonder plekje naast het Hortuspark in het hart van de stad. Onze visie visualiseert de vernieuwde locatie als een levendige plek met een echt buurtgevoel. Waar jong en oud zich verbonden voelen. Zorgvuldig passend in de traditie van het oude centrum van de vestingstad. Ons plan combineert een publieke en maatschappelijke functie in de plint met een mix van sociale huurwoningen rondom een collectieve binnentuin op de etages. De nieuwbouw biedt kansen voor een ondergrondse verbinding met het naastgelegen Van Dokkum Museum; via een kijkgat in de straat vangt het publiek een glimp van de collectie op. Kenmerkende architectonische elementen uit de binnenstad vertalen we op eigentijdse wijze in het nieuwe gebouw. De Harderwijkse vlag als reliëf in de gevel is zo’n ludieke verwijzing naar de historie van de plek

bestaande materialen krijgen plek in nieuwbouw

Het bestaande gebouw biedt veel aanknopingspunten voor hergebruik van materialen in het nieuwe ontwerp, zoals hout, deuren , kozijnen en de staalconstructie evenals de bestaande fundering en betonvloer. Door het toepassen van duurzame energie, goede isolatie, ventilatie en gasloos bouwen, reduceren we met ons ontwerp meer dan 45% van de CO2 ten opzichte van de huidige situatie. Met de groene binnentuin en geïntegreerde voorzieningen voor vogels en insecten ondersteunen we bovendien de biodiversiteit en verminderen we de hittestress in de Harderwijkse binnenstad.

In mei neemt de gemeenteraad van Harderwijk een beslissing over het ingediende plan. 

Lees op de projectenpagina meer over onze gezamenlijke zienswijze op de herontwikkeling van de Academiestraat.