menu
Brandweerkazerne Stramproy viert hoogste punt

Brandweerkazerne Stramproy viert hoogste punt

18.12.18

Hoe vier je met brandweerlieden, voor wie het een peulenschil is om op een hoogwerker te staan, in bomen te klimmen of het dak van een flatgebouw te controleren, het hoogste punt van een nieuwe brandweerkazerne? Dan laat je de eer aan een ander over. De gehelmde helden in Stramproy gaven burgemeester Jos Heijmans de gelegenheid om eigenhandig het dak op te klimmen en de brandweervlag te hijsen.

BDG Architecten ontwerpt voor Brandweer Noord-Limburg vijf brandweerkazernes. De basispost van Stramproy, gehuisvest in het voormalige slachthuis, is de eerste kazerne die wordt vernieuwd. De nieuwe remise biedt plek voor twee uitrukvoertuigen en een oldtimer. De indeling van de kazerne is nauwkeurig afgestemd op de logistiek en de bewegingen van de brandweer - voor en na een brand. Dat betekent dat het plattegrond is gebaseerd op de hygiënestroom: ze rukken uit vanuit ‘schone’ ruimtes, komen terug in de ‘vieze’ ruimte, maken zich schoon in de ‘reinigingsruimte’, zodat ze weer fris kunnen terugkeren in de ‘schone’ ruimtes. Bijvoorbeeld in de evaluatiekamer waar ze terugblikken op de pas gebluste brand. Of in de grote kantine waar ze ontspannen of een maaltijd nuttigen.  

De nieuwbouw levert meteen kansen op om de kazerne duurzaam te maken. Het nieuwe gebouw wordt dan ook gasloos. Op het dak komen pv-panelen die de brandweer voorzien van elektriciteit. En de kazerne wordt verwarmd met een luchtwarmtepomp. Omdat de verwarming het hele vloeroppervlak bestrijkt, is sprake van gelijke verdeling van warmte. Daardoor kan de thermostaat lager worden gezet. Daarnaast biedt de vernieuwing mogelijkheden om het heldhaftige karakter van het korps te laten zien. Dat zie je aan de strakke vormgeving en de robuuste plint rond het gebouw. Dat geeft de kazerne een stoer karakter.

deel dit artikel