menu
Oprichter BDG in de boeken met 'eigen' energiecentrale

Oprichter BDG in de boeken met 'eigen' energiecentrale

19.12.14

"Vier keer kreeg Centrale Harculo extra productievermogen en evenzoveel keren ontwierp ingenieursbureau Bureau de Guyter een beschermende schil voor de nieuwe eenheden. Het is de verdienste van de architect dat het ontwerp nog altijd oogt als een eenheid."

Deze week vond de boekpresentatie plaats van 'Centrale Harculo, zestig jaar energie aan de IJssel'. Deze energiecentrale is ontworpen door Ingenieur Paul Johan de Gruyter, oprichter van Bureau de Gruyter (later BDG Architecten). En is in 1955 in gebruik genomen. Hij gebruikte voor de bouwschil van de centrale vier verschillende prefab elementen. Aan de lange zijden van het gebouw is afwisselend gebruikgemaakt van vensterpanelen, waarin veel glas zit. En twee soorten decoratieve panelen, met enkele ronde of vierkante uitsparingen.

De panelen hangen in een staalskelet met metalen balken van ruim een meter dikte. Dat skelet vormt niet alleen de schil van de centrale, maar is ook de dragende constructie voor de ketels.

Stichting Oversticht, het bureau uit Zwolle dat al decennia adviseert over architectuur en stedenbouw in (met name) Overijssel, suggereert in een recent rapport over de centrale dat er met Centrale Harculo een nieuw type architectuur is ontstaan. Door alle bouwfasen heen zijn de architectonische details en de materialen niet gewijzigd.

De vormgeving van de centrale, die nog in gebruik is, oogt nog altijd hedendaags en staat voor de architectuur die BDG Architecten nu nog steeds ontwerptduurzame en tijdloze architectuur die lang meegaat.