menu
Bijzonder wonen in de Besloten Wal Leek

Bijzonder wonen in de Besloten Wal Leek

28.06.22

In Leek, op de grens van Drenthe en Groningen, ontwierpen we in opdracht van Heutink Groep een bijzondere woonbuurt: De Besloten Wal. Met het gevarieerde aanbod tinyhouses, starters- en doorstroomwoningen én levensloopbestendige woningen biedt het plan ruimte aan verschillende doelgroepen. Woningcorporatie Wold en Waard is met 12 sociale huurwoningen ook onderdeel van het plan.

Natuurlijke speel- en ontmoetingsplaatsen verbinden de verschillende woningtypen én hun bewoners. Want de mandelige grond komt in handen van de bewoners zelf. Bovendien versterkt de natuurinclusieve inrichting van de nieuwe buurt de plaatselijke flora en fauna. Het landschapsontwerp is in samenwerking met landschapsarchitect Marseille Buiten, ecoloog Eelerwoude en Roelofs Advies en Ontwerp uitgewerkt. 

streekeigen architectuur

Voor het ontwerp lieten we ons inspireren door de streekeigen architectuur met het onmiskenbare vakmanschap en de ambachtelijke materialen. Net als bij de boerderijen uit de omgeving zijn de structuren in de gevels van de (half)vrijstaande gezinswoningen opgebouwd van grof naar fijn. In de stevige plint zie je het grillige en organische van de Drentse zandgrond terug. Het houtwerk op de verdiepingen wordt omlijst door een moderne vertaling van het typische Drents vlechtwerk. Dit vakwerk met gekruiste houten ribben geeft de woningen karakter. In de tiny houses en de levensloopbestendige woningen refereren we juist aan stijlelementen van hedendaagse schuurwoningen.

Meer informatie lees je op de projectwebsite.

deel dit artikel