menu
BDG Architecten wint selectie 'landelijke' school voor Drentse Oelebred

BDG Architecten wint selectie 'landelijke' school voor Drentse Oelebred

02.05.17

Basisschool Het Oelebred in Tynaarlo wil een schoolgebouw dat vanzelfsprekend past in het Drentse landschap. Een eenvoudige en knusse school met multifunctionele ruimtes: de gymzaal en aula worden niet alleen door leerlingen, maar ook door sportende en creatieve dorpsbewoners gebruikt.  

Verfijnd schoolgebouw

We hebben een eigenwijze school ontworpen met een gemoedelijke sfeer. Geïnspireerd door de huizen en boerderijen in de omgeving, creëren we een verfijnd schoolgebouw met open hoeken, nisjes en verschillende puntdaken. De school wordt in een L-vorm gebouwd, zodat beschutte schoolpleinen ontstaan waar de kinderen met een veilig en prettig gevoel kunnen spelen. De lokalen in de onderbouw hebben een veranda. Dat werkt niet alleen als zonwering op warme dagen, maar deze binnen-buitenovergang biedt ook mogelijkheden om buiten te spelen als het regent.  

Het Oelebred wil een rustige school met neutraal kleurgebruik. Daarom hebben we gekozen om het gebouw in bruin, geel en goudtinten te bouwen. Afgewisseld met kleuraccenten. Het metselwerk is tot maaiveldniveau opgetrokken (tot ongeveer 2 meter). Daarboven is metalen beplating toegepast. De combinatie van beide materialen geeft het gebouw een speelse en vriendelijke uitstraling.