menu
BDG Family on tour!

BDG Family on tour!

03.07.23

Niks leuker dan na vele uren aan de tekentafel een ontwerp in het echt te beleven. Daarom gaan we elk jaar met alle BDG’ers op bezoek bij een aantal (nieuwe) projecten. Dit jaar stonden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam op het programma.

We trapten af op het Amsterdamse Centrumeiland, een jonge buurt die zich architectonisch onderscheidt door een hoge mate van zelfbouw. MKC de Schatkaart in het hart van deze nieuwe wijk bevindt zich in de afbouwfase. Met bouwschoenen aan mochten we toch even binnen gluren. Uitdagingen als een krap kavel met ruim een meter hoogteverschil hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Hoewel er nog druk gewerkt werd, was al duidelijk voelbaar hoe verbindend dit concept uitpakt en hiermee organisch aansluit bij het groepsoverstijgend werken van het Montessori onderwijs. Tijdens ons bezoek zat Kindcentrum Leeuwesteyn in de gelijknamige nieuwe Utrechtse woonbuurt middenin de verhuizing. Ook hier zetten we een hoogteverschil in het terrein om in een dynamisch leer- en speellandschap. Met de stemmen van meehelpende achtstegroepers op de achtergrond was het makkelijk voor te stellen hoe het kindcentrum na de zomer vol leven zal zijn.

Dit was bij de Fridtjof Nansenschool in het Rotterdamse Ommoord al zeker het geval. Een klein jaar na de oplevering hadden de kinderen en docenten zich het nieuwe gebouw helemaal eigen gemaakt. Het natuurplein ging naadloos op in het volwassen groen om de school waardoor het leek alsof de nieuwe situatie nooit anders is geweest. Op het fantastische dakterras genoten we van de lunch én werden we door de school verrast met champagne. Om de succesvolle samenwerking te vieren en de winst van de Rotterdam Architectuur (publieks)prijs.

In de middag trokken we Rotterdam verder in en verkenden verschillende (gebieds)ontwikkelingen en ontwerpen van andere bureaus. Inspirerende en integrale voorbeelden van goed leven in de stad. Met actuele thema’s als verdichting, optopping, erfgoed en transformatie.

Positief geprikkeld door alle indrukken en creativiteit stapten we na het diner in de Entrepothaven terug in de bus naar huis. Er werd gekletst, gekaart en door sommigen een uiltje geknapt. Want het was een intense maar heerlijke dag!

deel dit artikel