menu
BDG Architecten wint selectie met 'evenwichtig' ontwerp voor uitbreiding Wolfert Lyceum

BDG Architecten wint selectie met 'evenwichtig' ontwerp voor uitbreiding Wolfert Lyceum

22.02.18

De Openbare Daltonschool voor gymnasium, vwo en havo in Berschenhoek is toe aan uitbreiding. Een groter gebouw voor een school met nieuwsgierige leerlingen. BDG Architecten heeft een ontwerp gemaakt in overeenstemming met het Dalton-onderwijs: ook het nieuwe deel stimuleert de verantwoordelijkheid, samenwerking, effectiviteit, zelfstandigheid en (zelf)reflectie. De aanbouw heeft een eigen centraal hart met extra leerpleinen waar leerlingen op vele manieren aan het werk kunnen: zelfstandig of samen. Een flexibele mediatheek die ook als extra lokaal kan worden ingezet. En een tribunetrap, gelegen tegenover een grote raampartij, waar de scholieren in de pauze kunnen chillen met riant uitzicht over de omgeving.

Met de uitbreiding brengen we het driehoekige gebouw in balans. Het nieuwe deel komt aan de zuidkant: het begint op de tweede verdieping en gaat vanaf daar de hoogte in. Daardoor krijgt het gebouw aan beide zijdes een overstekend deel en is het totale beeld in evenwicht. Binnen worden de verschillende verdiepingen met elkaar verbonden door een vide. Dat levert niet alleen een spannende open ruimte op, maar ook veel licht. Het bijzondere aan dit project is dat de bestaande gevel wordt hergebruikt. Dat bespaart kosten en grondstoffen. En de materialen van de aanbouw wijken niet af van het oorspronkelijke gebouw. Zo behoudt het gebouw zijn oorspronkelijke karakter.