menu
Met slim en ruimtelijk ontwerp wint BDG selectie kindcentrum Baalder Hardenberg

Met slim en ruimtelijk ontwerp wint BDG selectie kindcentrum Baalder Hardenberg

03.12.19

Op een ruime boomrijke kavel mogen wij het nieuwe kindcentrum Baalder in Hardenberg ontwerpen. De multifunctionele nieuwbouw biedt onderdak aan openbare basisschool Baalder, gereformeerde basisschool Albertus Risaeus en een kinderopvang. Wij maakten een toekomstgericht ontwerp met een slimme indeling van ruimtes die volgens de opdrachtgever de onderwijskundige gebruikswaarde verhoogt. Met behoud van de eigen identiteit van de scholen kunnen gezamenlijke vertrekken flexibel gebruikt worden en kan groei en krimp onderling worden opgevangen.

kruisvormige plattegrond met respect voor bestaande groenstructuur

In ons ontwerp staat de beleving van het kind centraal. De nieuwe Baalder wordt een omgeving waar alle kinderen zich gelijkwaardig en geborgen voelen. Binnen én buiten zijn organisch op elkaar afgestemd. De kruisvormige plattegrond vormt zich met respect voor de bestaande groenstructuur rondom de volwassen bomen op het terrein. Dit efficiënte model zorgt voor korte looplijnen in het gebouw en een gunstige inval van daglicht doordat bijna alle lokalen een tweezijdige oriëntatie hebben. Het nieuwe kindcentrum kent nagenoeg geen gangen waardoor alle ruimte ten goede komt aan het onderwijs. Door schuifdeuren in de lokalen kunnen de leerkrachten hun lesruimte eenvoudig aansluiten op het leerplein én op het speelterrein. Van buiten geeft het ontwerp een alzijdige oriëntatie.

slimme oplossingsinrichtingen

Elke gebruiker heeft een eigen plek in het gebouw met als verbindingsader het centrale multifunctionele hart. Met slimme inrichtingsoplossingen maken we efficiënt gebruik van de ruimtes. Het speellokaal is met glazen schuifwanden koppelbaar aan het centrale hart. Een speelse tribunetrap naar de verdieping doet dienst als extra zitgelegenheid en is eveneens als podium te gebruiken bij uitvoeringen en vieringen. Door de diepe vensterbank bieden zogenoemde ‘bloemkozijnen’ in alle lokalen een geborgen zitje of een extra werkplek.

groen en uitdagend speelplein

Om het kindcentrum creëren we een groen en uitdagend speelplein. De onderbouw en de kinderdagopvang hebben hier een eigen plek evenals een eigen entree. Door de gescheiden logistieke stromen kunnen kinderen van alle leeftijdsgroepen zich veilig en vertrouwd in en om kindcentrum Baalder bewegen.

deel deze pagina