menu
Met visie op stimulerend en inclusief gebouw winnen we selectie IKC Centrumeiland

Met visie op stimulerend en inclusief gebouw winnen we selectie IKC Centrumeiland

07.10.19

Het Centrumeiland in stadsdeel IJburg is de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam. Bewoners dragen in grote mate bij aan de uitstraling van de wijk. BDG Architecten is hier geselecteerd voor het ontwerp van het integraal kind centrum met basisschool, kinderdagverblijf en gymzaal. In het hart van het Centrumeiland hebben we een visie ontwikkeld op een toegankelijk en inclusief gebouw. Samen met de gebruikers werken we onze ideeën verder uit in een uitdagend ontwerp. We maken een plek waar kinderen gestimuleerd worden om te leren, te spelen en te bewegen in een natuurlijke en groene omgeving. Want dat is waar het Centrumeiland voor staat.

getrapt volume als kans voor buitenruimte

Op het krappe plot, gelegen tussen twee pleinen, zien we met een getrapt gebouw kansen om meer ruimte voor buitenonderwijs, bewegen en sport te creëren. In onze visie haakt de doorlopende leerroute ruimtelijk in op de pedagogische visie van de gebruikers. Met hoogteverschillen scheppen we mogelijkheden om het leerlandschap door te trekken naar groene beweegpleinen op het dak. De split level opzet versterkt de samenhang tussen de verdiepingen en biedt plek aan diversiteit en unit-onderwijs.

passieve zonwering, actieve energieopwekking

Het materiaalgebruik van het IKC Centrumeiland wordt robuust en onderhoudsarm. Een aansluiting op het WKO van het Centrumeiland voorziet in duurzame verwarming en koeling. Ook passieve zonwering, actieve energieopwekking en natuurlijke ventilatie via het atrium en het groene dak dragen bij aan een duurzaam en energie neutraal gebouw. Het natuurdak geeft daarnaast een positieve impuls aan de biodiversiteit in de buurt. Het IKC Centrumeiland is straks niet alleen dè centrale plek voor de wijk; door de groene toepassingen voelen vogels en insecten zich ook welkom.