menu
BDG Architecten wint selectie gemeentewerf Gieten

BDG Architecten wint selectie gemeentewerf Gieten

20.12.22

De buitendienst van de gemeente Aa en Hunze groeit uit haar jasje en heeft behoefte aan uitbreiding. De ontwerpwedstrijd voor een nieuw hoofdkantoor en een nieuwe loods is door BDG Architecten gewonnen. Gemeente Aa en Hunze waardeert het dat we ons goed hebben ingeleefd in de werkwijze van de gebruikers van de buitendienst. En dat we in ons eerste ontwerp al een uitgebreide uitwerking van de gevels en de plattegronden lieten zien. Daarnaast oordeelt ze positief over de wijze waarop we de bouwkosten bewaken met een duidelijk onderscheid tussen 'need-to-have' en 'nice-to-have'.

visitekaartje voor gemeente Aa en Hunze

De nieuwbouw komt op een perceel grenzend aan de bestaande locatie. De principes van een boerenerf waarbij de losse gebouwvolumes een eigen functie kennen en in dienst staan van het gebruik, inspireerden ons voor het ontwerp. Het nieuwe hoofdgebouw wordt dé centrale ontmoetingsplaats van alle medewerkers van de buitendienst. De vormgeving van dit gebouw en aangrenzende loods is op meerdere manieren gebaseerd op een Drentse boerderij. Zo wordt de kop gekenmerkt door een exclusievere, herkenbare, eigentijdse uitstraling. Het grote kader met hierachter de vergaderzaal accentueert niet alleen de entree, het versterkt ook de relatie tussen binnen en buiten. Het markante silhouet met de groene gevel en accent maken een visitekaartje van de nieuwe buitendienst.

We kijken er naar uit om in het nieuwe jaar deze opgave samen met gemeente Aa en Hunze en de medewerkers van de buitendienst verder uit te werken in een duurzame en uitnodigende nieuwe huisvesting.

deel dit artikel