menu
BDG Architecten vliegt uit voor inspiratie

BDG Architecten vliegt uit voor inspiratie

03.10.17

Eens per jaar halen wij bij BDG Architecten de inspiratie van buiten. En waar kan dat beter dan in Scandinavië?! Wij wilden weten: wat is het geheim van de Noorse architecten en ontwerpers? Wat maakt hun architectuur en design zo beroemd? We vlogen met het hele team naar Oslo om met eigen ogen de prachtige stedenbouwkundige projecten, bijzondere woningen en opvallende kerken, scholen en kinderopvangcentra te bekijken.

Wat Oslo bijzonder maakt is dat het aan een fjord ligt en dus een groot havengebied heeft. Dat gebied is nu volop in (her)ontwikkeling. Voor ons interessant,  want wij willen zien welke oplossingen de architecten hebben bedacht voor de beperkingen en mogelijkheden van het gebied. En vooral ook in hoeverre die oplossingen in de praktijk wel of niet goed hebben uitgepakt. Daar leren we van. De Bølerkerk en het Operahuis hebben veel indruk op ons gemaakt. Wij worden enthousiast als we aan een gebouw kunnen zien dat de materialen zorgvuldig bij elkaar zijn gezocht, met lichtinval is gespeeld en kleuren mooi zijn gecombineerd. Het verruimt onze blik: we zien hoe gebouwen op andere manieren kunnen worden gebouwd.

Het Vulkangebied langs de rivier, wat tot dusver een vervuild gebied was, is in 2004 herontwikkeld voor wonen, werken en winkelen. De architect van LPO Architects leidde ons eigenhandig door het gebied en vertelde hoe spannend het proces is geweest. Want hoe maak je van een plek waar niemand graag komt, een levendig gebied? Nu we 13 jaar verder zijn mogen we concluderen dat de mix van cultuur, creatieve bedrijven, scholen, woonblokken, kantoren, hotels en de eerste voedselmarkt van Oslo dit gebied tot een bruisend stadsdeel heeft gemaakt. Een mooi voorbeeld van duurzame stedelijke ontwikkeling die gebaseerd is op het delen van grond en hulpbronnen, zodat de bewoners en bedrijven zelfvoorzienend zijn in hun energiegebruik. Bijzonder inspirerend!

Tijdens deze buitenlandexcursie hebben we ontdekt dat het geheim zit in de eigen identiteit van de gebouwen, de verrassend eenvoudige ontwerpen en de relatie met de natuur. De architecten en stedenbouwkundigen in Oslo weten oude tradities en moderne architectuur op een vernieuwende wijze te integreren. En ze hebben lef! Ze hebben de moed om in verloederde gebieden vooruitstrevende visies uit te werken. Dat kunnen wij waarderen. Want ook wij houden ervan om realistisch-ambitieuze projecten aan te pakken. Laten ons graag inspireren door de natuur. En zien kracht in de eenvoud.