menu
BDG Architecten stimuleert verbinding

BDG Architecten stimuleert verbinding

27.09.18

Hoe kunnen wij onze ontwerpen zó vormgeven dat mensen elkaar sneller en gemakkelijker vinden? Hoe benutten we de wijkfaciliteiten zo optimaal mogelijk in onze plannen? En hoe kunnen we een shared economy activeren? De Week tegen Eenzaamheid zet BDG Architecten op scherp: welke stedenbouwkundige, architectonische en sociale oplossingen kunnen wij als architectenbureau bieden om eenzaamheid te verminderen?

Natuurlijk kunnen we eenzaamheid niet oplossen. Maar we kunnen wel een stimulerende omgeving creëren die mensen verleidt om anderen te ontmoeten. Dat kan op verschillende manieren: een multifunctioneel gebouw, met een mix van wonen, maatschappelijke en vrijetijdsfuncties, brengt mensen met verschillende achtergronden en leeftijdsfases bij elkaar. Maar het kan ook eenvoudiger. Een grote woonkeuken in een wijk geeft buurtbewoners de gelegenheid om samen te koken en eten. En wijkbewoners met een fysieke beperking of beperkt budget kunnen hun mobiliteit - en daarmee hun verbondenheid met de buitenwereld - vergroten door gezamenlijk een elektrische auto te gebruiken (carsharing).

Ook woningbouwprojecten kunnen samenzijn stimuleren. Ebbingekwartier en Kraanbolwerk zijn zó ontworpen dat bewoners zelf bepalen op welke verdieping ze wonen, werken en slapen. Deze woningen zijn aantrekkelijk voor mensen met bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Voor mantelzorgers die een hulpbehoevende ouder op de begane grond willen laten wonen, een eigentijdse variant op de ‘aanleunwoning’. Maar ook voor gezinnen die een traditionele woning wensen. De diversiteit aan woningtypes maakt dat verschillende doelgroepen op dezelfde plek bij elkaar wonen. En dat biedt kansen voor ontmoeting, samenwerking en zorg voor elkaar.

Onderzoeken hebben aangetoond dat groen, licht en frisse lucht effect hebben op het lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. Daarom denken wij na over groene ontmoetingsplekken, waar mensen samen buitenfitness kunnen doen, tuinieren of jeu de boules spelen. Dat kan zelfs op het dak! Kijk maar naar het groene belevingsdak van integraal kindcentrum (IKC) Leeuwesteyn. Een wijkhuis, hofje of zorggebouw onder een glazen dak, zoals bij de agrarische Aeres Hogeschool, biedt de mogelijkheid om ook in slecht weer iets gezamenlijks te doen. Kortom: we blijven voortdurend zoeken naar mogelijkheden waarmee we een prettige, gezonde en veilige omgeving creëren, die het geluksgevoel bevordert.

deel dit artikel