menu
FLITS - BDG Architecten ontwerpt met zorg

FLITS - BDG Architecten ontwerpt met zorg

15.03.18

Deze week is het de Week van Zorg en Welzijn. Honderden zorg- en welzijnsinstellingen openen hun deuren om geïnteresseerden een kijkje te laten nemen in de wereld van gezondheidszorg. Een wereld die ons boeit. Wat ons betreft heeft de zorg een duidelijke plek in de maatschappij. Want zorg gaat iedereen aan. We hebben allemaal wel een opa of moeder in een verzorgingstehuis. En er komt een tijd dat ook wij zorghulp nodig hebben. Daar denken we bij BDG Architecten over na: hoe zou ik zelf later willen wonen als ik zorg nodig heb?

De afgelopen periode is regelmatig in het nieuws geweest dat een kwart van de ouderen in een verpleeghuis zelden of nooit buitenkomt. Bijna de helft van de bewoners in zorginstellingen zegt dat ze vaker naar buiten willen, maar dat lukt vanwege fysieke belemmeringen of geheugenklachten niet altijd meer. Dat vinden wij bij BDG Architecten zorgelijk. Omdat te weinig daglicht, frisse lucht en ontmoetingsmogelijkheden bijdragen aan depressie, eenzaamheid en fysieke klachten. Dat kan volgens ons anders.

Daarom onderzoeken wij voortdurend hoe we voor deze doelgroep een prettige, gezonde en veilige omgeving kunnen creëren die herstel van ziektes stimuleert en het geluksgevoel bevordert. We zijn groot voorstander van zintuiglijk ontwerpen: wanneer we de buitenwereld naar binnen brengen en bewoners de natuur kunnen zien, voelen, proeven, horen en ruiken, draagt dat bij aan hun ontspanning en zelfs genezing. Diverse onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat (zicht op) groen, licht, frisse lucht en goede akoestiek effect hebben op het lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden.

Ons kasconcept, dat we in 2012 hebben bedacht voor de Aeres Hogeschool in Dronten, biedt een mooie oplossing voor zorginstellingen. Door een kas als een 'regenjas' over een zorggebouw te plaatsen, ontstaat een semi-buitenruimte. Daarmee creëren we een beschutte ruimte waarin de bewoners zich buiten voelen, zonder het risico te verdwalen. We verwachten dat het vele daglicht in de overkapte tuin, de geur van de seizoenen, het geluid van de vogels en het voelen en proeven van de planten een positief effect hebben op het gemoed van de bewoners en de zorgmedewerkers. Bovendien is deze oplossing duurzaam en financieel aantrekkelijk. Benieuwd hoe dat kan? Lees dan onze zorgvisie

deel dit artikel