FLITS - BDG Architecten kijkt de boel af
08.06.17
‘Gewoon’ goede gebouwen ontwerpen. Daar doen we het voor bij BDG Architecten. Want onze kracht ligt in eenvoud. Maar soms is het een hele kunst om tot die eenvoud te komen. Daarom laten wij ons graag inspireren door de natuur. Want oplossingen ontwikkeld in de natuur zijn vaak ingenieus, duurzaam en stabiel onder veranderende omstandigheden.
Het ronde schoolgebouw dat we voor Aeres Hogeschool in Wageningen hebben ontworpen, is bijvoorbeeld geïnspireerd op nesten en grotten. Een vogel organiseert zijn nestje functioneel. Wij hebben de nestruimtes, de bedachte ruimtes, ook volgens de wensen van de leerlingen en docenten vormgegeven. Een grot tref je aan zoals het al is. De grotruimtes in de school dagen de leerlingen uit om zelf te bedenken hoe ze, binnen de bestaande vorm, die ruimte flexibel kunnen benutten. Het idee hierachter is dat leerlingen worden gemotiveerd en geactiveerd om hun verstand te gebruiken, in plaats van als ‘kuddedier’ gedachteloos te volgen wat anderen voor ze hebben bedacht.
Dat ‘leren van de natuur’ wordt ook wel biomimicry genoemd. Biomimicry is een wetenschap die voor de oplossing van menselijke problemen eerst kijkt hoe de natuur dat heeft opgelost. In de toepassing van biomimicry ligt de intentie om de relatie met de natuur in onze Westerse samenleving te versterken. Pas dan kunnen we een toekomstbestendige balans vinden tussen mens en milieu. Daar denken wij bij BDG Architecten ook over na.
We dromen er bijvoorbeeld van om gebouwen te ontwerpen zonder installaties voor koeling en verwarming. Waarom zouden we dure installaties maken, als de natuur simpele oplossingen te bieden heeft?! We kunnen bijvoorbeeld het binnenklimaat reguleren door zonneluifels in de gevels te bouwen. Dat hebben we ook toegepast in MFA De Groene Borg in Westerbork: de klaslokalen zijn in de zomer koel, omdat de luifels de hoge zon weren en schaduw geven. Terwijl de lage winterzon juist onder de luifel door schijnt en het klaslokaal verwarmt. Dat scheelt de school stook en koelkosten.
Een ander antwoord voor het ontwerpen ‘zonder’ installaties, kunnen we vinden bij een uiterst efficiënt beestje: de termiet! Zij houden de temperatuur in hun termietenheuvel constant door een ingenieus systeem van tunneltjes die open- en dicht worden gezet. Als we op een soortgelijke slimme manier het klimaat in onze gebouwen reguleren, hebben we in de toekomst misschien wel helemaal geen installaties meer nodig!
Alleen daarom al gaan we ons bij BDG Architecten verdiepen in biomimicry. Want we vinden het belangrijk om vernieuwend te zijn op basis van bewezen technologieën. We combineren bestaande, goedwerkende oplossingen met onze eigen nieuwe ideeën. Zodat we in de toekomst nog meer kostenbesparend en milieuvriendelijk kunnen bouwen.
Lees meer over het schoolgebouw dat we voor Aeres Hogeschool hebben ontworpen in het Biomimicry Magazine (p. 34-35).