menu
BDG Architecten ontwerpt aardbevingbestendig conservatorium

BDG Architecten ontwerpt aardbevingbestendig conservatorium

04.05.15

De gaswinning in de provincie Groningen vormt inmiddels een niet te onderschatten risico voor gebouwen en haar gebruikers. Aardbevingbestendig bouwen is dan ook een belangrijk aandachtspunt binnen de projecten in deze regio.

Het BDG-team heeft een training gevolgd om zich de (ontwerpversie) nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 9998 voor het ontwerpen van aardbevingbestendige gebouwen eigen te maken. Daarnaast hebben we dankzij recente projecten ervaring met de specifieke ontwerpaspecten in zowel nieuwbouw als verbouw.

BDG Architecten ontwerpt momenteel drie onderwijsgebouwen in Groningen: het Conservatorium voor de Hanzehogeschool, het Zernike College en de Simon van Hasselt school. De veiligheid voor de gebruikers staat in deze nieuwe ontwerpen centraal.

BDG weegt in nauwe samenspraak met constructeurs en andere adviespartners ontwerpbeslissingen af, om te komen tot een optimaal gebouw voor opdrachtgever, gebruiker en omwonenden.

Aardbevingbestendig bouwen betekent extra aandacht besteden aan materiaaleigenschappen, zodat onderdelen in zichzelf en in bouwkundige samenhang het niet begeven. Zo kan de veiligheid van de gebruiker worden gewaarborgd. Dit vraagt om innovatief denken. Met andere materiaalkeuzes en details.