menu
BDG Architecten geeft zich bloot

BDG Architecten geeft zich bloot

16.03.17

Tijdens de interactieve workshop Visual Thinking Stategies (VST) hielp 'De Groene Man' het BDG-team de kunst en elkaar beter leren kennen. VST is een observatiemethode die mensen in groepsverband kritisch en creatief leert waarnemen. Er ontstaat een interessant gesprek over de getoonde kunstwerken, door voort te bouwen op elkaars interpretaties. Hierbij is ieder oordeel even waardevol en relevant.

Deze observatiemethode gaf ieder teamlid de vrijheid om zijn of haar persoonlijke gedachtes op de kunstwerken te projecteren. Al snel bleek dat kunst multi-interpretabel is. Zo relateerden sommige teamleden het getoonde kunstwerk aan eigen ervaringen in het dagelijks leven of aan beelden die herhaaldelijk terugkomen in hun dromen. Door openlijk te vertellen over onze persoonlijke invulling van het kunstwerk, gaven we een stukje van onze gedachten aan elkaar bloot.

Als VST in de kunst tot bepaalde inzichten leidt, kunnen we deze observatiemethode dan ook gebruiken voor architectuur? Zijn gebouwen net zo multi-interpretabel als kunstwerken? En wat betekent het voor onze architectuur als iedere gebruiker door zijn eigen levenservaringen, een gebouw anders ervaart en interpreteert? Kunnen de interpretaties van gebruikers vervolgens weer tot nieuwe inzichten leiden voor de ontwikkeling van nieuwe projecten?

Over deze vragen zouden we nog uren kunnen filosoferen. We kijken terug op een inspirerende middag die onze blik op architectuur heeft verruimd. 

klik hier voor meer informatie over de Groene Man