menu
BDG Architecten geeft zich bloot

BDG Architecten geeft zich bloot

16.03.17

De Groene Man gaf afgelopen dinsdag een interactieve workshop Visual Thinking Stategies (VST) aan BDG Architecten, waarin het team kunst en elkaar beter leerde kennen. VST is een observeermethode die mensen in groepsverband kritisch en creatief leert waarnemen. Er ontstaat een interessant gesprek rondom de getoonde kunstwerken, door voort te bouwen op elkaars interpretaties. Hierbij is ieder oordeel even waardevol en relevant.

Deze observatiemethode gaf ieder teamlid de vrijheid om zijn of haar persoonlijke gedachtes op de kunstwerken te projecteren. Hieruit is gebleken dat kunst multi-interpretabel is. Zo relateerden sommige teamleden het getoonde kunstwerk aan eigen ervaringen in het dagelijks leven of aan beelden die herhaaldelijk terugkomen in hun dromen. Door de persoonlijke invulling aan het kunstwerk openlijk te vertellen aan de groep, geeft het teamlid daarmee een stukje van zijn gedachten bloot.

Als VST in de kunst tot bepaalde inzichten leidt, kunnen we deze observeermethode dan ook gebruiken voor architectuur? Zijn gebouwen net zo multi-interpretabel als kunstwerken? En wat betekent het voor onze architectuur als iedere gebruiker door zijn eigen levenservaringen, het gebouw anders ervaart en interpreteert? Kunnen de interpretaties van gebruikers vervolgens weer tot nieuwe inzichten leiden voor de ontwikkeling van nieuwe projecten? We kijken terug op een inspirerende middag die onze blik op architectuur heeft verruimd. 

klik hier voor meer informatie over de Groene Man