menu
BDG Architecten bouwt mee aan nieuwe Groningse stadsdeel Meerstad

BDG Architecten bouwt mee aan nieuwe Groningse stadsdeel Meerstad

12.12.19

Op een prachtige plek aan het Woldmeer en naast het grootste openbare landkunstproject van Nederland, ontwerpt BDG Architecten mee aan een aantrekkelijk woningaanbod in Meerstad. In dit nieuwe, meest groene en waterrijke stadsdeel van Groningen, realiseren we verschillende woningtypen in de wijken Tersluis en Groenewei.

eigenheid versus eenheid

Op 13 december is de bouw gestart van de 24 woningen in Tersluis, direct gelegen aan het meer met verbinding naar open vaarwater. In opdracht van Slokker Vastgoed ontwierpen we tussen- en hoekwoningen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen die samen een gevarieerd straatbeeld geven voor verschillende doelgroepen. Iedere woning is net een beetje anders. De individualiteit is duidelijk zichtbaar in de variatie van de kapvorm en het wisselende dakritme. Ook komt de eigenheid terug in de verschillende gevelkleuren. Op detailniveau zie je variatie in het reliëf van het metselwerk en de subtiele, dieper liggende kozijnen. Met bijzonderheden, zoals tuinmuurtjes met huisnummers en bloembakken, brengen we eenheid in het ontwerp. 

aardbevingbestendig en circulair

Meerstad is niet alleen letterlijk een groene wijk, maar ook in duurzame betekenis. De woningen die wij in Tersluis realiseren, zijn zeer energiezuinig, voorzien van een luchtwarmtepompsysteem en zonnepanelen die we onopvallend integreerden tussen de dakpannen. De woningen worden bovendien aardbevingbestendig gebouwd met een verzwaarde constructie én volgens de milieuvriendelijke houtskeletbouwmethode. Het gebruikte hout is 100 procent recyclebaar.

wonen aan landkunstproject

De wijk Groenewei ligt aan Park Meerstad; een openbaar landkunstproject met horecapaviljoen, een strand en ruimte voor sport en spel. Voor Dura Vermeer Bouw ontwerpen we hier 29 ruime eengezinswoningen in verschillende varianten. Door de hoge stoere kappen vormen de woningen een mooi silhouet aan de parkrand. De bouw start naar verwachting medio 2020.

deel dit artikel