menu
Basisschool De Fladderiep start bouw met tijdscapsule

Basisschool De Fladderiep start bouw met tijdscapsule

15.12.17

Vanmorgen is de bouw gestart van basisschool De Fladderiep in Kraggenburg. De leerlingen en genodigden hebben een tijdscapsule in de grond gestopt met brieven vol toekomstwensen, dromen en beloftes. In 2037 wordt de capsule weer opgegraven om te kijken wat er vandaag is geschreven.

Omdat twee scholen zijn samengegaan, wensen ze ook een gezamenlijk schoolgebouw. Daarom heeft BDG Architecten een ontwerp gemaakt voor een kleine uitbreiding van één van de huidige schoolgebouwen. Het plan is ingetogen én bijzonder. Het is bescheiden uit respect naar het bestaande gebouw en de omgeving. En speciaal omdat het een paar opvallende kenmerken heeft. Niet alleen het aantal leslokalen is groter geworden, de school heeft ook een grote middenzone gekregen. Alle klaslokalen liggen rond deze centrale hal. Glazen schuifdeuren maken het voor leerlingen mogelijk om gemakkelijk de klas en middenzone in en uit te lopen. Daarmee kan de centrale hal ook als verlengstuk van de klas worden gebruikt: een extra plek om bepaalde opdrachten uit te voeren.

En dat is niet het enige extraatje. Omdat deze zone een hoger plafond heeft dan de klaslokalen, hebben we aan het einde van de centrale hal een unit ontworpen die onderdak biedt aan de wc’s en ‘bezemkast’. Met daarbovenop een entresol met kussens waar kinderen kunnen chillen. En met kinderen, bedoelen we ook echt kinderen. De afstand tussen de vliering en het plafond maakt dat deze relaxruimte niet te betreden is voor grote mensen.

Doordat de lokalen aan de centrale hal liggen, kent het gebouw geen gangen. Het ritme van de houten spanten markeert een overgangszone tussen de klassen en de middenzone. Het hout, een ecologisch materiaal, geeft een warme uitstraling die past bij de dorpsschool. Buiten is de combinatie van oud en nieuw eveneens zorgvuldig op elkaar afgestemd. Als tegenhanger op het oorspronkelijke hoekige dak, hebben we voor het nieuwe deel een ronder dak bedacht. Beide stijlen matchen goed met elkaar en vullen elkaar aan. Eén van onze uitgangspunten is dat onze gebouwen flexibel en toekomstgericht worden ontworpen. Dus wat ons betreft zijn de kinderen in 2037 nog steeds blij met ons ontwerp en kan het met een futuristische aanbouw worden uitgebreid.…