menu
BAM en BDG Architecten tekenen voor duurzaam Steunpunt Groningen

BAM en BDG Architecten tekenen voor duurzaam Steunpunt Groningen

06.12.23

Het team van BAM en BDG Architecten heeft de tender voor het nieuwe Steunpunt Groningen gewonnen. Vandaag is de overeenkomst met provincie Groningen getekend. De duurzame nieuwbouw op industrieterrein Roodehaan in Groningen wordt de uitvalsbasis voor de afdeling Beheer & Onderhoud, verantwoordelijk voor het onderhouden van de provinciale infrastructuur, zoals kunstwerken, waterwegen, fietspaden en gladheidsbestrijding.

Een veilige en efficiënte logistiek, een zorgvuldige ruimtelijke inpassing en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten in het ontwerp. De verschillende functies en (logistieke) processen huisvesten we in een ensemble van compact geclusterde gebouwen. Met de samenstelling van de kappen op het volume sluiten we aan op het landschappelijke karakter van de Hunzezone. Ook geeft deze opzet schaal en maat aan het grote programma. Het Steunpunt voelt als een 'thuis' voelt voor de medewerkers.

In het ontwerp realiseerden we extra ruimte voor kwalitatief groen en waterberging, onder andere met verschillende microklimaten. Door hun unieke vermogen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden dragen deze bij aan klimaatadaptatie en de lokale biodiversiteit. Ook deze natuurinclusieve omgeving bevordert het thuisgevoel. Met jaarrond uitzicht op groen, werkoverleggen op de patio en een gezond binnenklimaat creëren we een comfortabele en aantrekkelijke werkomgeving voor de medewerkers en bezoekers van het Steunpunt. De toegepaste materialen zijn robuust, onderhoudsarm en circulair, afgestemd op de functie en belasting. Voor de gebouwopzet is de inzet een zo hoog mogelijke BCI-score (Building Circularity Index). Dit bereiken we onder andere met functionele en demontabele constructies.  

deel dit artikel