menu
Aardbevingbestendig en toekomstproof kindcentrum Kolhalm

Aardbevingbestendig en toekomstproof kindcentrum Kolhalm

30.01.20

Met een creatieve en onderscheidende visie die goed aansluit bij de zienswijze van de eindgebruikers, wonnen we de selectie van het integraal kindcentrum Kolhalm in gemeente Midden-Groningen. We ontwerpen het kindcentrum aardbevingbestendig. Dat geeft een project weliswaar extra complexiteit, maar maakt het ook uitdagender. Gelamineerde houten spanten vormen de hoofddragers; een lichte maar zeer sterke constructie. De isolerende werking van het hout in de wanden en de spanten zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Ook ontwerpen we het gebouw toekomstproof ter voorbereiding op mogelijke veranderende functies.

huiselijke sfeer

Het nieuwe kindcentrum biedt onderdak aan basisschool Oetkomst en kinderopvang Kids First COP. Ondanks de verschillende doelgroepen, voelt het nieuwe kindcentrum niet groot aan en blijft de sfeer huiselijk. Letterlijk…  Want in het midden van het gebouw plaatsen we twee houten huisjes met speelzolder, podium en boekenhoek. De meubels vormen een afscheiding tussen het gemeenschappelijke hart en de leerpleinen voor de onder- en bovenbouw en bieden plek aan facilitaire zaken als een keuken en garderobe.

aansluiten op verschillende leerbehoeften

Het 3D-onderwijs van de Oetkomst gaat ervan uit dat kinderen verschillend zijn en dito leerbehoeften hebben. In ons ontwerp komt dit tot uiting in flexibele ruimten met diverse plekjes voor instructie en verwerken. Het open en transparantie gebouw stimuleert samenwerking en ontmoeting. Door de grote betrokkenheid bij het ontwerpproces leren de gebruikers elkaar en elkaars visie goed kennen. Dit schept al voor de ingebruikname van het kindcentrum verbondenheid.

een toevoeging aan het groene dorpshart

Het kindcentrum komt in het groene hart van Kolhalm, tussen de tennisvereniging en het dorpshuis. We verbinden de gebouwen met een natuurlijke plein met verhoogde speeleilanden en een tribune voor de viering van dorpsfestiviteiten. Naast de onderwijsvisie zijn voor ons de omgevingsfactoren erg belangrijk. Het is essentieel dat kinderen veilig naar school kunnen en zowel ouders als omwonenden goed kunnen parkeren. Tegelijkertijd moet het gebouw iets toevoegen aan het dorp en passen in de straat. Deze logistieke puzzel hebben we samen met alle betrokkenen opgelost.