menu

Integraal ontwerpen en samenwerken met BIM

Bureau

Bij BDG Architecten werken we volgens de nieuwste methodieken van BIM: een 3D Bouw Informatie Model, waarmee we integraal kunnen samenwerken met andere disciplines in de bouwsector. Een BIM-model is de centrale database voor alle betrokkenen bij het ontwerpen, realiseren, onderhouden en zelfs het slopen van een gebouw.

In verschillende fases van het ontwerp- en bouwproces zijn diverse specialisten werkzaam: de constructeur gaat bijvoorbeeld over het skelet van een gebouw, de installatieadviseur over gas, water en licht en wij als ontwerpers over de rest van de bouwkundige elementen. Met 3D software als Revit bouwen we een ontwerp tot in detail digitaal op in een gezamenlijk BIM-model waarin we gedurende het gehele ontwerp- en bouwproces informatie kunnen aanleveren, ophalen en bewerken. Dit doen we volgens een afgesproken stramien (BIM-protocol). Zo zijn de gegevens in elke fase actueel, volledig en consistent voor alle partners beschikbaar.

Met BIM controleren we of de maatvoering van alle vakgebieden klopt en met elkaar matcht. Hiermee voorkomen we dat de modellen van de architect, installatieadviseur en constructeur met elkaar botsen: bijvoorbeeld dat de trap te breed blijkt voor het trapgat. Of dat een balk dwars door een wand is getekend. Eventuele ‘clashes’ kunnen we al in een vroeg stadium traceren en oplossen. Ook wijzigingen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd en zijn direct zichtbaar in het model, inclusief alle relevante gevolgen. Vanuit het 3D BIM-model werken onze modelleurs het ontwerp vervolgens uit naar bouwkundige 2D-tekeningen ten behoeve van de bouwaanvraag, bestek en uitvoering.

Met het modelleren in BIM verminderen we faalkosten en bevorderen we kwaliteit en samenwerking. We realiseren goed afgestemde gebouwen en dragen bij aan duurzaamheid, omdat er geen materialen worden verspild. Ook zijn inhoudelijk koppelingen met kostencalculatie, constructieberekeningen, planningssoftware en visualisatietoepassingen mogelijk. Het virtueel bouwen met BIM helpt ons bovendien opdrachtgevers mee te nemen in het ontwerpproces en de uitwerking ervan. Het 3D model maakt inzichtelijk hoe het gebouw eruit komt te zien, met alles erop en eraan. Van dakpan tot drempel en van brandslangkast tot gevelsteen.


* in bovenstaand BIM-model laat de paarse kleur het model van de architect zien, de blauwe kleur het model van de constructeur en de gele kleur het model van de installatieadviseur.