menu
Foto van Stedenbouwkundig plan in Grudziadz (Pl)

Stedenbouwkundig plan

Grudziadz (Pl)

BDG Architecten heeft een stedenbouwkundig plan ontworpen voor een locatie in Grudziadz in Polen. Het plan maakt optimaal gebruik van de unieke landschappelijke kwaliteiten van de plek: het groene karakter en het weidse uitzicht over het rivierdal aan de westzijde. De structuur van de wijk is zodanig opgezet dat alle woningen kunnen profiteren van deze mooie kwaliteiten. Een aantal groene wiggen lopen vanaf de westrand dwars door de wijk. Deze verbinden de wijk en maken het mogelijk dat fietsers en voetgangers zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Een groot deel van de woningen is derhalve direct gesitueerd aan groene ruimte. Er is gekozen voor een opzet waarbij rijwoningen gelegen zijn aan binnenstraten waarlangs aan beide zijden langsparkeren is opgenomen. Aan de groene zones zijn twee onder één kap woningen en vrijstaande woningen geplaatst. Appartementengebouwen, die overigens variëren in vorm en hoogte, vormen de ideale beëindiging van het plan aan de westzijde. Deze appartementengebouwen liggen min of meer vrij in de groene ruimte en alle appartementen hebben uitzicht over de rivier.

Het stedenbouwkundig plan zorgt ervoor dat er een aaneenschakeling van ruimten met een divers karakter ontstaat, waardoor de wijk een gevarieerde uitstraling heeft. Toch is de structuur duidelijk herkenbaar en de heldere opzet zorgt ervoor dat de ontsluiting, mogelijke fasering, het parkeren en de verdeling van typologieën op een vanzelfsprekende wijze worden opgelost.

Het terrein kan beschouwd worden als een plateau met een relatief lichte helling. Het hoogteverschil in noord-zuid richting kan binnen het plan worden opgelost door de randen van de groene wiggen als een verticale rand van 50 cm hoogte uit te voeren. Daarmee wordt het scherpe beeld van deze begrenzingen versterkt.

Centraal in de wijk zijn commerciële ruimten gedacht. Deze bevinden zicht op de begane grond van bouwvolumes die op de tweede en derde verdieping appartementen herbergen. De commerciële ruimten, kleinschalig van karakter, zijn direct gelegen aan de hoofdontsluitingsweg van de wijk. Het tracé van deze weg snijdt als het ware dwars door het plan en is ook als zodanig vormgegeven.

Het concept voor het stedenbouwkundig plan is ook bekeken vanaf een groter schaalniveau. Zo is het mogelijk om het concept door te zetten naar het terrein dat ten oosten van het perceel gelegen is.

opdrachtgever

Projectontwikkeling Heutink

status

in ontwerp