menu
Foto van Schoolwoningen in Berghem

Schoolwoningen

Berghem

De Brede School in De Piekenhof in Berghem is bijzonder vanwege de mogelijkheid om de school in de toekomst eenvoudig te transformeren naar woningen. Een jonge wijk als De Piekenhof beleeft in de eerste tijd na oplevering een piek in het aantal schoolgaande kinderen. De bestaande basisschool heeft niet genoeg plek om al deze kinderen onderwijs te geven. Daarom zijn in de directe nabijheid van de school de zogenaamde ‘schoolwoningen’ gebouwd. Een inventief concept, waarbij in het ontwerp van het schoolgebouw flexibel ruimtegebruik een grote rol speelt en al vooraf goed is nagedacht over de toekomstige transformatie naar een woonfunctie.

De leslokalen zijn op hoeken van het gebouw gepositioneerd. Speciaal voor de grote verwerkingsruimtes tussen de lokalen heeft BDG meubels ontworpen die de ruimte onderverdelen en waar plek is voor werkplekken met computers en een garderobe, en die uitnodigen om gewoon even te zitten en met elkaar te praten. De lokalen zijn onderling te koppelen en kunnen worden geopend naar de ruimte groepen in. Coöperatief leren en ‘groepsoverstijgend’ onderwijs kan eenvoudig plaatsvinden.

De schoolwoningen voegen zich subtiel in de stedenbouwkundige structuur van de wijk. De orthogonale basis is enigszins vervormd, waardoor er telkens een ander perspectief op het gebouw ontstaat. Het neemt een centrale positie in de wijk in, gelegen aan de groene zone.

opdrachtgever

Gemeente Oss

realisatie

2008