menu
Foto van Prins Claus Conservatorium in Groningen
BIM transformeren

Prins Claus Conservatorium

Groningen

Het Prins Claus Conservatorium is momenteel gehuisvest op twee verschillende locaties in Groningen. De wens van het conservatorium om de activiteiten vanuit één locatie te organiseren, waarbij tevens voldoende ruimte wordt gerealiseerd voor de nieuwe masteropleiding, ‘Master of Music’, heeft geresulteerd in de aankoop van twee aangrenzende panden van het bestaande gebouw aan de Veemarktstraat. Het ontwerp legt de nadruk op het behouden van (en toevoegen aan) de aanwezige sfeer in het bestaande conservatorium, het verbeteren van de uitstraling en zichtbaarheid naar buiten toe én het realiseren van een meervoudige koppeling tussen muziek en samenleving. 

De uitbreiding, welke aardbevingsbestendig is ontworpen, zorgt voor een heldere hoekoplossing aan de Veemarktstraat door verbinding te leggen met het naastgelegen Tromphuis. Het ontwerp biedt het conservatorium een nieuw centraal hart waar volop plaats is voor activiteit en ontmoeting waarbij de nieuwe Jazzclub, Singelzaal, foyer en kantine in elkaar overlopen. De nieuwe Singelzaal en voor klassieke muziek wordt het uithangbord van het gebouw, gelegen direct boven de nieuwe entree. Hiermee wordt het conservatorium direct zichtbaar vanaf de straat. 

De oorspronkelijke hoekpanden, die schaal geven richting de wijk ‘De Oosterpoort’, zijn op eigentijdse wijze als nieuwe gevel van metselwerk teruggebracht. Op deze metselwerk plint is aan abstract volume van goudkleurig aluminium cassettes gemaakt. Grote vensters, welke schijnbaar willekeurig in de gevel zijn geplaatst geven zicht op het unieke programma van het conservatorium. Ze vormen de etalages van de verschillende programmaonderdelen zoals het Jazzcafé op de begane grond, de Singelzaal en de studio op de verdieping. Het zijn vensters welke zicht geven op het programma, tegelijkertijd zijn het van binnenuit vensters welke zicht geven op de stad. De uitstraling van de gevel combineert ritme met een rijke gelaagdheid, passend bij de functie van het conservatorium, waardoor het Prins Claus Conservatorium een krachtige en herkenbare uitstraling krijgt.

opdrachtgever

Hanzehogeschool Groningen

status

in uitvoering, volg via webcam