menu
Foto van Politiebureau RBT in Venray
BIM duurzaamheid het nieuwe werken

Politiebureau RBT

Venray

Het huidige gebouw van het politieteam in Venray is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom is besloten een compactere nieuwe huisvesting te realiseren, direct naast het bestaande gebouw. BDG Architecten is met een integraal ontwerpteam geselecteerd als ontwerper voor deze huisvesting en werkt momenteel hard aan de uitwerking van het ontwerp.

Het nieuwe gebouw is samen met het beveiligde binnenterrein als eenheid ontworpen en heeft een robuuste en tegelijkertijd warme en natuurlijke uitstraling. Het efficiënt ontworpen gebouw is een mooie toevoeging aan de omgeving en straalt op een sympathieke wijze autoriteit uit.

De natuurstenen tuinmuur wordt doorgezet in de plint van de gevel en vormt een stevige basis voor de lichtere opbouw die is bekleed met aluminium lamellen. Deze sluier van lamellen sluit zich daar waar privacy gewenst is en opent zich ter plaatse van algemene ruimten die naar de omgeving zijn gericht. De spanning tussen gezien willen worden en privacy, en de behoefte aan daglicht en uitzicht, wordt op maaiveldniveau vormgegeven door het natuursteen op een aantal plekken ‘open te maken’. Hierdoor is er zicht van binnenuit, maar kan een voorbijganger niet direct naar binnen kijken. Deze oplossing levert tevens in de avonduren een fraai beeld op waarbij de aanwezigheid van de politie zichtbaar is.

De plattegrond kenmerkt zich door een vrij vloerveld met flexibele werkplekken en is ingericht volgens het concept van het Nieuwe Werken. Op deze manier is het gebouw tevens bestand tegen toekomstige veranderingen binnen het werk van de Politie. De agenten van het politieteam in Venray komen te werken in een comfortabele, professionele en huiselijke sfeer. Het compacte ontwerp stimuleert samenwerking en kent korte, efficiënte looplijnen. Daarnaast krijgt het team een kantine met veel daglicht en aangrenzend een beschut dakterras.
Het compacte ontwerp heeft een hoge duurzaamheidsambitie en zal energieneutraal worden gebouwd. Hoge isolatiewaardes, energiezuinige verlichting en ventilatie, warmtepomp en PV zonnecellen zijn belangrijke onderdelen die hieraan bijdragen.

BDG werkt in teamverband samen met Deerns, Pieters Bouwtechniek en Huls Bouwkostenmanagement.
Het nieuwe politiebureau zal medio 2018 in gebruik worden genomen.

opdrachtgever

gemeente venray

status

in ontwerp