menu
Foto van MFC De Kiekmure in Harderwijk
duurzaamheid transformeren

MFC De Kiekmure

Harderwijk

In de wijk Stadsdennen wordt het oude ‘Sociaal centrum de Kiekmure’ vervangen door een nieuw wijkcentrum. Een bloeiend gebouw waar mensen graag komen. De één voor een vergadering en de ander voor sport, dans of om te kantklossen. Het gebouw is bruisende plek waar van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat activiteiten zijn. Jong en oud ontmoeten en leren van elkaar rondom de bar en in de ruime huiskamer met uitzicht op de wijk. Alle culturen zijn welkom en herkennen zich in het gebouw. De mensen inspireren elkaar. Kortom een bloeiend centrum van de wijk.

De nieuwbouw vormt een sluitstuk van een grootschalige wijkvernieuwing waarbij er een kwalitatieve impuls is gegeven aan de woon- en leefkwaliteit. Het gebouw is opgevat als een paviljoen. De afgeschuinde en afgeronde randen geven het gebouw een specifieke vorm die afwijkt van de formele en orthogonale structuur van de wijk. Dit versterkt het unieke karakter van het wijkgebouw. Het achterliggende park zal rondom het gebouw worden doorgezet, een paviljoen in het park.

Het programma is om de centrale en gemeenschappelijke ‘huiskamer’ gepositioneerd. De grote luifel aan de zijde van het winkelcentrum markeert de hoofdentree. Grote gevelopeningen geven het gebouw transparantie waarmee het gebouw zich opent voor de wijk en laat zien wat er binnen het gebouw te doen is. De verschillende dakvlakken zijn opgevat als 5e gevel. Het dak is voorzien van een mossedumdak. Dit groendak heeft naast duurzame aspecten ook een mooi beeld voor de omliggende hoogbouw welke een goed zicht op dit dak heeft.

Het ontwerp is zodanig ontworpen dat tijdens de bouw het bestaande wijkcentrum nog voor een groot deel in gebruik kan blijven, waarmee de activiteiten door kunnen blijven gaan. Na voltooiing, wat medio 2016 gepland staat, kan de gebruiker in één keer over naar het nieuwe onderkomen.

opdrachtgever

Stichting Sociaal centrum de Kiekmure

realisatie

verwacht zomer 2016