menu
Foto van Huisvesting Twente Milieu in Hengelo
duurzaamheid

Huisvesting Twente Milieu

Hengelo

'Kan een vuilstort mooi en duurzaam zijn?'

“Eigenlijk niet, maar er zijn uitzonderingen”, vindt recensent Herman Haverkate van De Twentsche Courant Tubantia. “Er is met o.a. de afvalverwerkingsfabriek op de Boendershoek in Hengelo een lijn ingezet van kwalitatief hoogstaande gebouwen die op een mooie manier zijn ingepast in het landschap”.

Voor opdrachtgever Gemeente Hengelo en gebruiker Twente Milieu heeft BDG Architecten een nieuwe bedrijfshuisvesting ontworpen aan de Wegtersweg in Hengelo. Het onderkomen bestaat uit drie volumes, die behalve een kantoor ook onderdak geven aan een stalling, werk- en wasplaats voor de af en aan rijdende bedrijfswagens en de opslag van zout.

moderne variant van Twents erf

Haverkate vervolgt: “Ondanks het verschil in functie en grootte presenteren de drie gebouwen zich als een eenheid. Materiaal en vormgeving maken dat je het complex als een samenhangend geheel ervaart. Met gevoel voor de omgeving zochten de architecten inspiratie in het omringende Twentse landschap. De zwarte planken verwijzen naar de boerderijen en schuren in het nabijgelegen landgoed Twickel. Ook de speels verspringende daken van de grote hallen roepen dat beeld op. (…) De onmiskenbare blikvanger is het kantoor met groene moslaag en grote, onregelmatig geplaatste ramen die het gebouw opsieren en open breken.”


 

Zichtbaar duurzaam

BDG Architecten heeft met de nieuwbouw uitdrukking gegeven aan de hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid van Twente Milieu. Haar bedrijfsproces  en -visie, ‘schoon, gezond en fris’, moet voor iedereen transparant en zichtbaar zijn. De kenmerkende dakvorm is volledig op het zuiden gericht met optimale hellingshoek, zodat de zonnepanelen maximaal profiteren van de lichtinval. De PV-panelen verzorgen de benodigde elektrische energie. Het dak van het kantoorgebouw is afgewerkt met een duurzaam sedumtapijt.

Daarnaast wordt het afval weer als grondstof ingezet, zodat het terugkeert in de kringloop. De verwarming werkt op houtsnippers, die op het naastgelegen milieustation gestort worden (geen transportkosten). De zwarte bekleding van het kantoorgebouw is gemaakt van recyclede kunststof en de wagens worden gespoeld met grondwater uit een put op het terrein.

opdrachtgever

Gemeente Hengelo

realisatie

2014

publicaties

De Twentsche Courant Tubantia, 1 mei 2014
De Twentsche Courant Tubantia, 3 mei 2014