menu
Foto van Brede school Het Festival in Zwolle

Brede school Het Festival

Zwolle

Brede School Het Festival in de wijk Stadshagen in Zwolle is ontworpen vanuit een gezamenlijke gedachte over ‘het kindcentrum’. ‘Welbevinden, leren en ervaren’ zijn de kernwoorden van de onderwijsvisie. Het ontwerp is qua vorm, materialisatie en uitstraling een vertaling hiervan. ‘s Ochtends ligt het accent in het onderwijs op ‘leren door instructies’ en ‘s middags op ‘leren door doen en ervaren’.

In de extra ruime lokalen zijn zones ontworpen voor het middagprogramma, gemarkeerd door een kleur en passend bij de vier thema’s: sport, kunst&cultuur, milieu en techniek. Deze kleuren zijn als kaders zichtbaar in de gangen en gevels, en vormen letterlijk etalages voor de werkstukken van de leerlingen. ’s Ochtends zitten de kinderen met hun rug naar deze zone, zodat ze zich goed kunnen concentreren. ’s Middags draait het om en gaan ze aan de slag met projecten in deze zones.

Vanuit de wens een centraal hart te realiseren als een plek van ontmoeting tussen de verschillende gebruikers is een kruisvormige plattegrond bedacht. In de poten van het gebouw vinden de school, het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en ondersteunende functies een plek.

Op het plein creëert de gebouwvorm op een logische manier speelplekken en groene ruimtes. De school wordt in twee fases gebouwd, rekening houdend met de groeicurve van de wijk.

Speciale aandacht is geschonken aan een energiezuinig binnenklimaat, waarbij elke lokaal apart geventileerd, gekoeld en verwarmd kan worden. Het gebouw wordt verwarmd door de nabijgelegen houtsnippercentrale. Door deze duurzame manier van warmteopwekking hoeft er geen gebruik van gas te worden gemaakt.

opdrachtgever

Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio

realisatie

2013