menu
Foto van Brede school en turnhal Dijsselbloem in Leidschendam-Voorburg

Brede school en turnhal Dijsselbloem

Leidschendam-Voorburg

BDG werkt momenteel aan de nieuwbouw voor basisschool De Dijsselbloem met kindcentrum Eva DAK en een gecombineerde gymzaal met professionele turnfaciliteit.

Het gebouw is ontworpen als een gebouw voor de hele wijk. De transparante entree op de hoek van de Scheltuslaan verwelkomt de voorbijganger en laat zien wat er binnen in de aula gebeurt.

Het ontwerp is gebaseerd op het stimuleren van allerlei ontmoetingen binnen een comfortabele, spannende en vooral lichte omgeving. Diverse ruimtes kunnen onderling geschakeld worden waardoor er diverse vormen van (dubbel)gebruik mogelijk zijn.Doordat de school maar uit twee lagen bestaat, zijn de lijnen kort en is de beschikbare ruimte efficiënt ingezet. De grote vide met tribunetrap kenmerkt zich door een grote hoeveelheid licht van bovenaf. Daarnaast hebben we halverwege de trap een boekenbordes geïntroduceerd, waardoor er extra ruimte is ontstaan voor de kinderen om te ontspannen of boeken te lezen.

De kinderen maken tevens gebruik van de naastgelegen gymzaal. Deze wordt in de avond- en weekenduren geschakeld met de professionele turnzaal, waardoor de turnverenigingen van Voorburg eindelijk hun benodigde ruimte krijgen en de sport in de wijk in de breedte zal worden gestimuleerd.

Het gebouw kenmerkt zich door een transparante en natuurlijke uitstraling en voegt zich op een vanzelfsprekende manier in de bestaande wijk. Door een eenvoudige en licht speelse opzet van de gevels is het gebouw duidelijk leesbaar als school- en sportgebouw. De levendigheid van het programma wordt zichtbaar gemaakt door de ‘kijkvensters’ bij de lokalen en de ramen op hoogte van de sporttribune. Deze laatste zorgen tevens voor een prettige indirecte lichtinval in de gym- en turnzaal (noordzijde), zonder van buitenaf inkijk te geven op de sportvloer. De groene zoom rondom het gebouw en de natuurlijke inrichting van het plein verankeren het gebouw tenslotte in de groene wijk ‘t Loo.

De externe en interne logistiek van het gebouw is zorgvuldig verwerkt in slimme plattegronden. De hoofdentree wordt gebruikt door zowel de school als de verschillende sportverenigingen. Daarnaast heeft de school een tweetal nevenentrees, waardoor de grote stroom leerlingen via een eigen weg hun plek in het gebouw kunnen vinden. Door de logistieke stromen binnen de school slim op te lossen creëren we tevens een rustige school.

opdrachtgever

gemeente Leidschendam-Voorburg, Lucas Onderwijs, DAK kindercentra

status

in ontwerp