menu
Foto van Aeres Hogeschool in Dronten
duurzaamheid

Aeres Hogeschool

Dronten

Het ontwerp voor de Aeres Hogeschool in Dronten is gebaseerd op een bijzonder energetisch en architectonisch concept. Met het gebouw is maximaal uitgedrukt waar de instelling voor staat: welzijn, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De gerealiseerde EPC-waarde van 0.52 is extreem laag (50% onder de norm in 2012).

efficiënt ontwerp

BDG Architecten heeft het programma van de school op een uiterst efficiënte manier georganiseerd. Het compacte ontwerp, dat bestaat uit twee gebouwdelen, is onder een glazen stolp geplaatst. De tussenruimte die daardoor ontstaat, levert een enorme overmaat op voor de school. De extra verblijfsruimte is het grootste deel van het jaar te gebruiken voor een meer informele vorm van onderwijs en als plek van ontmoeting.

Tot de maatregelen behoren o.a. warmte- en koudeopslag in de bodem, het opwekken van gebruiksenergie via PV-cellen die in het kasdek zijn opgenomen en het gebruik van verantwoorde materialen.


 

Het ontwerp refereert direct aan de kassen uit de agrarische industrie. De glazen schil is opgebouwd uit standaard kasprofielen uit de tuinbouwsector. Het gebouw neemt een markante plek in op de campus, maar sluit tegelijkertijd naadloos aan de omliggende polder.

geen meerkosten

Het gehele gebouw is binnen de standaard budgetten voor hogescholen gerealiseerd. Voor de Aeres Hogeschool is op deze manier een unieke duurzaamheidprestatie gerealiseerd zonder meerkosten voor energie, bouwmaterialen, reststoffen en het leefklimaat.

De werk- en onderwijsomgeving is ontworpen voor Het Nieuwe Werken.

opdrachtgever

Aeres Groep

realisatie

2012