menu
Foto van Brandweerkazerne in Weert

Brandweerkazerne

Weert

De nieuwe brandweerkazerne voor het district Weert fungeert naast uitvalsbasis voor de brandweer van Weert ook als districtskantoor. Een efficiënte organisatie van functies en een heldere logistiek is voor de brandweer van groot belang. Het gebouw is stoer en functioneel, en tegelijkertijd transparant en sympathiek, passend bij de uitstraling van de brandweer.

De locatie was beperkt voor het te realiseren programma. De kazerne is daarom op een uiterst compacte manier gerealiseerd. Zo hangen de kantine, instructie- en fitnessruimte als volumes aan de staalconstructie van de remise (garage) en vormen op die manier de eerste verdieping. Op de begane grond zijn de kleedruimtes en werkplaatsen. Er is rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding op de tweede verdieping.

Door een zorgvuldige positionering ten opzichte van de zon is de kazerne energiezuinig. De remise is op het zuiden georiënteerd en heeft een luifel om de zoninstraling te beperken. De werkplaatsen en kantoren liggen op het noorden en blijven koel. Tevens is het ontwerp transparant, zowel aan de buitenkant als binnenin. Intern zorgt de openheid van de volumes in de ruimte ervoor dat de verschillende onderdelen van organisatie met elkaar verbonden worden. De werkomgeving is aangepast op Het Nieuwe Werken.

Van buitenaf is goed zichtbaar hoe de brandweer functioneert. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor een markante vormgeving en stoere materialisering. De gevels zijn uitgevoerd in gietijzeren panelen, die zijn voorzien van een patroon in reliëf (verdiept of verhoogd) of geperforeerd.

Door de nieuwe brandweerkazerne vrij en gunstig te positioneren op de beschikbare locatie en het gebouw een bijzondere architectonische verschijningsvorm te geven, waarbij hoogwaardige materialen en zorgvuldige detailleringen worden toegepast, is een herkenbaar, duurzaam en beeldbepalend gebouw ontstaan.

opdrachtgever

Gemeente Weert

realisatie

2011

publicatie

Klapwaker, april 2009