menu
Foto van Brandweerkazerne in Emmen

Brandweerkazerne

Emmen

Het ontwerp voor de brandweerkazerne in Emmen is opgezet volgens een uiterst efficiënt en compact model, waardoor een optimale logistiek mogelijk is. De plattegrond heeft een T-vorm, met op de begane grond aan de straatzijde de remise voor de voertuigen en haaks daarop een poot met werkplaatsen.

Op de eerste verdieping liggen de kantoorruimtes boven de remise en de verblijfsruimtes voor de 24-uursdienst boven de werkplaatsen. In het hart van de T-vorm liggen de gemeenschappelijke functies zoals de kantine en de huiskamer. Door de oefenhal als een los gebouw op het terrein te positioneren kan er rondom deze hal getraind worden. Bovendien is het mogelijk om met voertuigen op het terrein rond te rijden.

De uitstraling van het gebouw past bij het karakter van de brandweer: het gebouw is zowel stoer en robuust als sympathiek en transparant. De gevel van het gebouw is opgebouwd uit betonnen elementen, die door hun mintgroene kleur mooi contrasteren met de geperforeerde schermen in roodtinten en de rode gevelbekleding van het oefengebouw.

 

De transparantie van het gebouw zorgt voor visuele verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de brandweerkazerne, waardoor onderlinge samenwerking wordt bevorderd. De verschillende logistieke stromen worden van elkaar gescheiden, maar zijn wel zichtbaar door de openheid. De kantoor omgeving is optimaal ontworpen voor Het Nieuwe Werken.

Het ontwerp voor de brandweerkazerne is bijzonder duurzaam en behaalt een GPR score van 8. Een van de belangrijkste ingrepen is het beperken van het energieverlies door het toepassen van een hoge isolatiewaarde voor het dak en de gevel. Doordat de gevel uit beton bestaat heeft de gevel een bijzonder hoog accumulerend vermogen

opdrachtgever

Gemeente Emmen

realisatie

2012