menu
Harderwijkse 'Kiekmure' vereeuwigt herinneringen in wijkcentrum

Harderwijkse 'Kiekmure' vereeuwigt herinneringen in wijkcentrum

13.10.16

De Kiekmure is een naam die diep geworteld is in Harderwijk en een rijke historie vertegenwoordigt. Vanaf de Kiekmure keek men vroeger uit naar de terugkerende vissersschepen waarop familie of dierbaren voeren, deze plek roept sterke herinneringen op bij veel inwoners van Harderwijk. In de wijk Stadsdennen is wijkcentrum de Kiekmure een begrip aangezien het onderdak heeft geboden aan vele herinneringen; een eerste balletles, een eerste rijles of de viering van een jubileum. Om de rijke geschiedenis voort te zetten hebben wij een vervangend wijkcentrum ontworpen voor de wijk Stadsdennen. Het ontwerp zet sterk in op het creëren van herinneringen. Het brengt mensen bij elkaar, biedt ruimte voor een breed spectrum aan gezamenlijke activiteiten en legt verbindingen binnen de wijk.

Het nieuwe wijkcentrum beantwoordt aan de huidige vraag naar flexibiliteit en diversiteit in activiteiten door het jaar heen. Samen onder één dak kan men in praktische zin van elkaar profiteren door kosten te delen en gebruik te maken van elkaars ruimte. Maar waardevoller is dat jong, oud en mensen van verschillende culturen en achtergronden samenkomen in hetzelfde gebouw. Op ongedwongen wijze ontmoeten zij elkaar en krijgen de gelegenheid nieuwe contacten te leggen door ieder op zijn of haar eigen manier gebruik te maken van het wijkcentrum.

Aangezien (uit)zicht een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de Kiekmure hebben wij een transparant gebouw ontworpen dat zich opent richting de wijk. Gebruik makend van grote gevelopeningen en fijne detaillering geeft het gebouw een mooi beeld van wat er zich binnen haar muren afspeelt en probeert het bewoners van de wijk uit te nodigen om deel te nemen. Op deze manier kan het gebouw een actieve rol spelen in het versterken van de gemeenschap binnen de wijk.

Om de herinnering aan de oorspronkelijke Kiekmure te verbinden met het nieuwe wijkcentrum is een fotowand als nieuwe ‘Kiekmure’ ontworpen met abstract afgebeelde uitzichten op Harderwijk. Waar de Kiekmure eerder een plek was om vanuit te kijken, zien wij een nieuw wijkcentrum om naar uit te kijken.